Behandelmethoden
Ieder mens is uniek. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke hulpvraag. Samen kijken we naar welke vorm van behandeling het beste bij jou past. Wij stellen geen diagnose, maar gaan voornamelijk praktisch aan de slag. Hierbij maken wij gebruik van verschillende behandeltechnieken o.a.:
Cognitieve gedragstherapie (CGT)
Cognitieve gedragstherapie geeft inzicht in hoe je denkt. Je onderzoekt wat gedachtes en gevoelens doen met je gedrag. Je leert om negatieve gedachtes en gevoelens te veranderen in positieve gedachtes en gevoelens.
EMDR
EMDR is een therapie die gebruikt wordt voor het verweken van angsten en trauma’s. De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij EMDR helpt de therapeut je om de emotionele lading bij een heftige herinnering van een trauma of angst te vervagen. De therapeut vraagt je om de nare gebeurtenis voor je te halen met beelden, gedachtes of gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Door met de ogen de vingers van de therapeut te volgen of bilaterale audio stimulatie (klikjes/tikjes via de koptelefoon) wordt het 'ínformatieverwerkingssysteem’ in de hersenen geactiveerd. Je vergeet niet wat er is gebeurd, de emoties die je erbij voelt worden minder of verdwijnen.
EMDR Innerchild
Tijdens EMDR kun je stuiten op onverwerkte ervaringen uit je kindertijd. Je hebt je als kind moeten aanpassen door disbalans in het gezin of trauma’s en gebruikt dit aanpassingsvermogen/overlevingsstrategie nog steeds als volwassene. Je hebt hier last van. Het beïnvloed je dagelijks leven. Tijdens de EMDR Innerchild los je onverwerkte ervaringen uit je kindertijd op.
Counselling
Bij Counselling gaan we uit van je eigen kracht om tot oplossingen te komen. We geven geen adviezen. De Counsellor heeft vooral een begeleidende rol. De gesprekken zijn erop gericht om je eigen oplossingen te laten vinden. We kijken samen naar gevoelens, gedachten en gedrag om te ontdekken waar het probleem vandaan komt. Dit heeft als voordeel dat de oplossingen die er worden gevonden passend zijn en beter eigen gemaakt worden.
Therapiehond
De therapiehond maakt op een laagdrempelige manier contact. Fysiek contact met de hond verhoogt de aanmaak van de gelukshormonen endorfine en oxytocine. Een hond kan troost en ontspanning bieden tijdens de begeleiding. Een hond oordeelt niet wanneer een opdracht niet lukt. Een hond spiegelt gedrag. Dit kan helpen om te oefenen in het vergroten van het zelfvertrouwen. De therapiehond kan helpen met verbeteren van de spraak (praten met de hond, commando’s geven aan de hond), de motoriek (aaien, speeltjes aannemen, speeltjes gooien).
Paardencoaching
Simpel gezegd wordt het paard als 'collega' ingezet tijdens een coachsessie. Omdat paarden van nature heel puur en instinctief zijn en niet oordelen, reageren zij eerlijk op jouw energie, intenties en emoties. Hierdoor kom je tijdens een coachsessie met een paard als snel bij de kern. Door hier bij stil te staan, krijg je inzichten en vindt de verwerking plaats of wordt je aangezet hier zelf iets mee te gaan doen. Er zijn verschillende manieren van coachen met een paard, zoals een activiteit uitvoeren met het paard, een systemische opstelling of een natuur -en stiltewandeling. Paardencoaching vindt plaats op een buiten locatie in Barendrecht.
Buiten therapie
Tijdens buitentherapie werk je actief aan je herstel. We zetten de natuur in om je zintuigen te prikkelen door gebruik te maken van de tuin rondom de praktijk. Die staat vol met groente, fruit en bloemen. Je kunt opdrachten doen in onze moestuin. We wandelen in de groene omgeving om je actief aan het denken te zetten. Mensen blijken makkelijker over moeilijke onderwerpen te praten als ze lopen en bezig zijn. We kunnen gebruik maken van het blote voeten pad om je grenzen te verleggen en bewust te worden van je lichaam. Buitentherapie kan gecombineerd worden met gesprekken in de praktijk.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Acceptance and Commitment Therapie is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van klachten centraal staat. Je leert om vervelende emoties, gedachten en lichamelijke ervaringen een plek te geven. Door te leren accepteren ontstaat er ruimte in je hoofd en lijf. Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal krachtiger te worden. Mindfulness is een onderdeel van de begeleiding.
Mindfulness
Mindfulness leert je intenser en bewuster te leven. Het gaat erom hoe je met aandacht en in het hier en nu je dagelijkse leven oppakt. Door te leren je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van je volle hoofd. Je kunt je dan beter concentreren, stress verdwijnt en je ontspant. Keuzes maken gaat makkelijker als je niet meer automatisch reageert, maar bewust leeft.
Weerbaarheid Vida/Rots&Water
Is een ervaringsgerichte weerbaarheidstraining die gebaseerd is op de theorie en leerprincipes uit de haptonomie en rots &watertraining. Je leert over jezelf en anderen door oefeningen met de hond uit te voeren en daarna gedrag, gedachtes en gevoelens te herkennen en te benoemen. Je leert keuzes te maken die voor jou goed voelen. Hierdoor vergroot je zelfvertrouwen en kom je dichter bij wie je bent en wie je wilt zijn.